در این مقاله سعی شده در رابطه با تاثیر نرخ ارز و دلار بر روی قیمت انواع آهن آلات صحبت شود . چرا که بسیاری از افراد سوالات مبهمی در ذهنشان بخاطر نوسانات نرخ ارز روی قیمت آهن بوجود آمده .
صنعت فولاد و اهمیت آن در کشور
یکی از شاخصه های اصلی توسعه هر کشور صنعت فولاد آن است . چرا که صنایع گسترده ای مانند صنایع دفاعی ، ساختمان سازی یا خودرو سازی و هر صنعتی که در آن فولاد به کار رفته باشد به صنعت فولاد آن کشور وابسته است .
مراحل ساخت فولاد
ماده اولیه ساخت فولاد سنگ آهن می باشد . البته ضایعات و آهن اسفنجی نیز می تواند در تولید و فولاد نقش داشته باشند . سنگ آهن دارای کربن بالاییست که طی فرایند اکسیداسیون کربن اضافه حذف شده و بعد از آن مطابق با استاندارد های هر کارخانه عناصری به آن اضافه می شود . مرحله بعدی مرحله ریخته کرید و قالب گیری یا نورد فولاد مذاب است .
میلگرد ، تیر آهن ، ورق و … مقاطعی هستند که توسط ریخته گری و قالب گیری تولید می شوند .
تاثیر دلار روی آهن
در حال حاضر عرضه فولاد در کشور به دو صورت عرضه در بورس کالا و عرضه در بازار آزاد انجام می شود . در بورس کالا دلار تاثیر کمتری روی قیمت آهن آلات می گذارد . اما در بازار آزاد دلار تاثیر مستقیمی روی قیمت آهن دارد . معامله گران طی سالهای اخیر ، نرخ دلار را بیشتر از قبل بررسی می کنند ; چرا که معاملاتشان را بر همین اساس ارزش گذاری کرده اند .
محصولات فولادی در بازار فولاد و بعضا بورس کالا با روند تغییر نرخ ارز قیمت گذاری می شوند . هر چند که عوامل دیگری در تغییر نرخ فولاد ممکن است تاثیر گذار باشند که بر بالا پایین شدن قیمت آهن هم افزایی می کند .
نرخ ارز و آهن
در سالهای اخیر آنقدری که دلار روی قیمت گذاری آهن آلات تاثیر گذاشته ( مخصوصا دو سال اخیر ) ، عواملی همچون عرضه و تقاضا یا تغییر قیمت جهانی فولاد تاثیر چندانی نداشته اند . یا تاثیر آهن بسیار کمتر از تاثیر دلار بوده .
به طور کلی رابطه دلار و بازار جهانی فولاد رابطه مستقیمیست و می توان با بررسی قیمت این دو بازار کلی فولاد را تحلیل کرد .
تاثیر مستقیم دلار بر روی آهن
دو عامل مهم را باید برای قیمت گذاری آهن آلات در نظر گرفت :
- نسبت ارزش دلار به پول هر کشور
- عوامل تاثیر گذار بر روی عرضه و تقاضا ( عوامل طبیعی و غیر طبیعی )
دلیل قیمت گذاری بر اساس قیمت دلار به این علت است که نرخ جهانی فولاد بر اساس دلار امریکا محاسبه می شود . این تاثیر گذاری بیشتر بر روی بازار داخلی فولاد است و تاثیر غیر مستقیم با صادرات دارد .
3 عامل تاثیر گذار روی قیمت آهن
- قیمت انرژی و نفت : طبق مطالعات انجام شده ، رابطه ی مستقیمی بین قیمت نفت ، قیمت دلار و بازار فولاد وجود دارد . در این بین بر عکس فولاد ، قیمت نفت طبق نوسانات خودش قیمت گذاری می شود ، اما در مقابل فولاد ، هم از قیمت نفت و هم از قیمت دلار پیروی می کند . شاخصه های قیمت گذاری نفت همچون هزینه های حمل و نقل یا تولید بر روی قیمت فولاد تاثیر گذارند .
- هزینه های جانبی : با توجه به دستوری شدن قیمت گذاری و این نکته باید توجه داشت که افزایش یا کاهش سود تولید کننده تاثیری بر قیمت گذاری فولادی ندارد . و بیشتر عواملی مثل هزینه های حمل و نقل و حتی تاثیر روانی جو بازار ارز بسیار بیشتر قیمت فولاد را تکان می دهد .
- عرضه و تقاضای خارجی وداخلی :اگر در روند ارزش گذاری نرخ دلار ، ریال کاهش پیدا کند ، مثلا اگر با دلار 30 هزار تومانی قیمت تیر آهن 15 هزار تومان است ، هنگامی که ارزش دلار 60 هزار تومان شود قیمت فولاد ایران نصف بازار جهانی می شود . به این دلیل که برای تولید کننده صادرات سود بیشتر دارد و همچنین برای مشتری خارجی قیمت فولاد ایرانی بسیار مقرون به صرفه و جذاب به نظر می رسد .
شما در حال خواندن مقاله رابطه دلار و آهن از لوله پروفیل نبرد تایباد هستید .
عوامل تاثیر گذار روی پول ملی
عوامل زیادی روی ارزش پول ملی هر کشور تاثیر می گذارند . مواردی مانند افزایش صادرات ، عوامل دیگر مثل مراودات هر کشور با دیگر کشور ها که باید دید آن کشور بیشتر بدکار است یا طلبکار !
هر کشوری که بیشتر وام دهنده باشد طلبکار و برعکس هر چه وام گیرنده باشد بدهکار است .
بدهکاری ارزش پول ملی را کاهش می دهد .
در این بین تاثیر سرانه صادرات فولاد را باز تر می کنیم : قیمت فولاد و آهن آلات در ایران بر اساس CIS یا کشور های مشترک المنافع تعیین می شود . پس معاملات صورت گرفته هم با نرخ ارز و دلار انجام می گیرد . در این بین اگر ارزش پول ملی شما پایین باشد ، قیمت فولاد افزایش پیدا میکند . همچنین در بحث واردات اگر ارزش پایینی پول ملی داشته باشد ، افزایش قیمت مواد اولیه و در ادامه افزایش قیمت فولاد را در پی خواهد داشت .
(صادرات فولاد و پروفیل به به کشور های همسایه )
موارد گفته شده نمونه ای کوچکی از رابطه دلار و آهن است .
تاثیر مذاکرات روی قیمت آهن
طی سالهای اخیر ، بازار آهن به اخبار مذاکرات واکنش نشان داده و اغلب کارشناسن این حوزه نیز معتقدند که نتایج مذاکرات بر قیمت انواع آهن الات تاثیر مستقیم می گذارد .
طی چند ماه اخیر تمام توجه ها به مذاکرات وین بوده و اخبرا وین علاوه بر بازار آهن آلات روی بازار ارز و طلا نیز تاثیر گذاشته است .
آینده بازار آهن آلات ( پیش بینی قیمت آهن بعد از تحریم ها )
با هر تصمیم سیاست مداران شرایط پیش بینی نشده ای در بازار های مالی و بازار فولاد صورت می گیرد . اما چنانچه توافقی صورت گیرد ، امید می رود که آینده بازار آهن آلات بعد از تحریم ها با فروش بیشتر نفت و تقویت قوای اقتصادی رو به ثبات قیمتها و کاهش بیشتر قیمتها رود .
افت قیمت ها به طبع یکدفه نخواهد بود و با شیب کندی برای کمتر شدن و ثبات قیمت ها انجام خواهد شد .
برای دیدن قیمت میلگرد نیشابور اینجا کلیک کنید.
جمع بندی :
در این مقاله متوجه موارد زیر در رابطه دلار و آهن شدیم :
- وقتی دلار گران می شود ، صادرات آن توجیح اقتصادی پیدا می کند و فولاد در داخل گران می شود .
- قیمت نفت و فولاد وابستگی شدیدی به یکدیگر دارند .
- افزایش یا کاهش سود تولیدکننده در این بین تاثیری روی قیمت آهن الات ندارد .
- بالا پایین شدن نرخ دلار تاثیر مستقیم روی قیمت گذاری خواهد داشت .
قیمت های انواع آهن الات را می توانید از طریق کانال های قیمت گذاری اهن آلات ما ما یا از طریق لینک تلگرام ما دنبال کنید .