پوسته زمین دارای معادن زیادی از قبیل مس ، طلا ، آهک ، آهن و … می باشد . سنگ آهن یکی از مواد آلی و معدنیست که بشر با بهره گیری از هوش و دانش خود توانسته در صنایع مختلف از آن بهره مند شود . در این مقاله به برخی از پرسش های شما مبنی بر اینکه سنگ آهن چیست ؟ سنگ آهن چه کاربرد هایی دارد ؟ معادن سنگ اهن ایران کجاست ؟و عوامل موثر بر قیمت سنگ آهن پاسخ می دهیم .
سنگ آهن چیست ؟
از فراوان ترین سنگ های فلزی در پوسته زمین می توان ب سنگ آهن اشاره کرد . iron ore یا سنگ آهن در ابتدا باید از معادن استخراج شود و بعد از جدا سازی ناخاصی ها ، مورد استفاده قرار می گیرد .
برای تبدیل سنگ آهن به فولاد آن را بعد از خالص سازی در کوره های ذوب ، حرارت می دهند و تبدیل به مقطع مورد نظر مثل شمش و بلوم و اسلب می نمایند . در ابتدا سنگ آهن به رنگ نقره ای و قهوه ای می باشد .
نام اختصاری این عنصر در جدول مندلیف Fe است . از ویژگی های این عنصر می توان به اکسیده شدن در مجاورت هوا نام برد . به همین دلیل برای مقاوت بیشتر بعد از خالص سازی به آن نیکل و کروم اضافه می کنند .
سنگ آهن را چگونه به آهن تبدیل می کنند ؟
پس از استخراج سنگ آهن بدلیل اینکه عیار پایینی دارد با استفاده از روش های فیزیکی و شیمیایی ، روی آن عمل خالص سازی انجام می شود . بعد از خالص سازی عیار سنگ آهن تقریبا به 50 الی 60 درصد می رسد .
خالص سازی شامل مراحل زیر است .
1- خرد کردن 2- آسیاب کردن 3- سرند کردن 4- شستشو
بعد از سپری کردن مراحل بالا سنگ های دانه شده که ابعادی بین 6 الی 25 میلیمتر دارند وارد کوره ذوب می شوند . ( کوره های قوس الکتریکی را از این قسمت بخوانید ) دمای کوره های مذکور باید بالاتر از 1600 درجه سانتی گراد باشد .
هر یک تن آهن نیازمند 750 کیلوگم ذغال سنگ ، 250 کیلو سنگ آهن و 75.1 تن سنگ اهن است .
محصول خروجی این کوره چدن است . چدن نیز در برخی از صنایع قابل استفاده است . اما برای استفاده در صنایع فولادی دوباره باید فراوری شود .
برای دیدن قیمت انواع آهن الات اینجا کلیک کنید
سنگ آهن از چه موادی ساخته شده ؟
سنگ آهن به دوس دسته کلی تقسیم بندی می شود
- از لحاظ شکل ظاهر
- از لحاظ نوع کانی
طبقه بندی بر اساس نوع کانی شامل : مگنتیت ، هماتیت ، زئولیت ، لیموزیت و سیدریت می باشد .
نکته : هر سنگ آهنی که آهن ان بالاتر از 70 % باشد جزو با ارزش ترین هاست .
سنگ اهن مگنتیت : فرومول شیمیایی Fe3 O4 مربوط به این نوع سنگ آهن است و 72 درصد آن آهن می باشد . مهمترین ویژی این سنگ خاصیت الکترومغناطیسی بودن آن است .
سنگ آهن هماتیت : دارای فرمول شیمیایی Fe2 O3 و 70 درصد آن آهن و 30 درصد اکسیژن است . ازاین کانی در رنگ سازی و ضد زنگ ها استفاده می کنند .
سنگ آهن چه کاربرد هایی دارد ؟
سنگ آهن در صنایع مختلفی از قبیل ذوب آهن ، خودرو سازی ، ماشین آلات سبک و سنگین و ادوات کشاورزی ، ساختمان سازی و راه آهن و … کاربرد دارد .
از دیگر موارد مورد استفاده سنگ اهن می توان موارد زیر را نام برد :
- آهن قرمز : در پلاستیکها ، رنگ های هنری و نقاشی ها ، جوهر پرینتر ،مراحل نهایی برخی صنایع و حتی لوازم آرایشی یا کود استفاده می شود .
- آهن رادیواکتیو.: از این ماده در ترکیبات بیو شیمی و به عنوان عنصر ردیاب در فلز کاری استفاده می شود .
- آهن پودر شده : استفاده در قطعات خودرو سازی و کاتالیزور های اگزوز یا انواع فولاد و مگنت ها
- اکسید آهن سیاه : صنایع الکتریکی ، فلز کاری ، دارو سازی ، جوهر های مغناطیسی ، ترکیبات پولیش استفاده می شود .
عوامل موثر بر قیمت سنگ آهن
از عوامل تاثیر گذار بر سنگ آهن می توانیم به قیمت نفت خام ، قیمت فولاد ، تولید ناخالص داخلی ،قیمت طلا ، ارزش دلار . همچنین میزان عرضه و تقاضا نیز بر این عامل اثر دارد .
مهمترین معدن سنگ آهن ایران و دنیا
از بزرگترین معادن و تولید کنندگان سنگ آهن در دنیا می توان به استرالیا ، چین و برزیل اشاره کرد .
در ایران معدن چغارت در استان یزد میزان یک سوم سنگ آهن کشور را تامین می کند . به همین دلیل مهمترین معدن سنگ آهن ایران به شمار می رود .
پس از معدن چغارت ، معدن چادرملو دومین معدن سنگ آهن کشور است . در رده بندی های بعدی معدن گل گهر ، فولاد صبا نور و سنگان خواف جای می گیرند .
جمع بندی :
در مقاله مهمترین های سنگ آهن را بررسی کردیم و موتجه شدیم که چه کاربرد هایی دارد و بزگترین معادن ان کجاست؟