در این مقاله به سوال ورق آجدار چیست و کاربرد ها و روش های تولیدی این ورق پرداختیم .
ورق آجدار نوعی از ورق های فولادی با ورق گالولانیزه CGI است که با نام Diamond plate نیز شناخته می شود . این ورق حاصل نورد گرم ورق است . نورد گرم فرایندیست که در دماهای بالاتر از 927 درجه سانتیگراد انجام می شود .
تفاوت نورد گرم و نورد سرد را از اینجا بخوانید
به طور کلی ورق آجدار یک صفحه فلزی است که روی آن الگوهایی مانند لوزی ، قطره ، عدسی و دایره بصورت برجسته بر سطج آن است که باعث افزایش استحکام مکانیکی نسبت به ورق های ساده می شود . سطح دیگر این ورق ها کاملا صاف است و اغلب بی کاربرد هستند .
تاریخچه ورق آجدار
در دهه 1820 میلادی بود که مهندس معماری به نام پالمر این نوع ورق را ابداع کرد . کشورهایی همچون استرالیا و شیلی همچنان از این نوع ورق در ساخت پشت بام ها استفاده می کنند . در کشور ایران هم این نوع ورق مصرفی بین 100 تا 150 هزار تن در سال را از آن خود کرده است .
نحوه تولید ورق آجدار
همانطور که بالاتر گفته شد ، ورق آجدار به روش نورد گرم تولید می شود . شمش از نوع تختال با مقطع و طول مشخص در کوره های از پیش گرم شده حرارت داده می شوند . زمانی که حرارت به درجه معین رسیدند ، توسط غلطک های مخصوص نورد می شوند.
پس از فرایند های مختلف عملیات آج زنی انجام و ورق آجدار با ضخامت بین 1.5 تا 10 میلیمتر تولید می شود .
ابعاد ورق آجدار
ورق ها اغلب به صورت استاندارد در ابعاد 2*1 و 1.5*6 و 2*6 تولید و روانه بازار می شوند . جنس این ورق ها اغلب ST37 است .
شما در حال خواندن مقاله ورق آجدار چیست هستید .
انواع ورق آجدار
- ورق آجدار گالوانیزه
- ورق آجدار آلومینیومی
- ورق آجدار استیل
- ورق آجدار آهنی
- ورق آجدار فابریک
- ورق آجدار پرسی
دو مدل از ورق های آجدار فابریک و پرسی را به طور خلاصه برای شما شرح می دهیم:
ورق آجدار پرسی :
در این روش ، ورق به واسطه پرس کاری و سنبه زنی روی آن طرح هایی حک می شود . سطح لایه پایینی این مدل ورق دارای خلل و فرج زیادیست که باعث معایبی می شود .
از معایب این نوع ورق می توان گفت : در طول زمان به علت خالی بودن پشت قیمت آجدار و فشار های زیادی که به سطح آن وارد می شود ، رفته رفته آج آن منطقه از ورق به داخل برگشته و از خاصیت اصطکاک آن کم می شود .
نکته : بهتر است از این نوع ورق بیشتر در مکانهای کم رفت و آمد استفاده شود .
ورق آجدار فابریک :
در مدل تولید ورق آجدار فابریک ف یک لایه آج به ورق اصلی اضافه می شود. پس طبیعیست که این مدل دارای وزن نسبتا بیشتری به ورق های پرسی است . همچنین این ورق ایرادات ورق پرسی را ندارد و سطح زیرین آن کاملا صاف است .
روش تشخیص ورق آجدار فابریک از پرسی
همانطور که در بالا گفته شد می توان از سطح زیرین ورق اجدار تفاوت این دو را متوجه شد . به طوری که اگر سطح زیرین دارای خلل و فرج بود ، ورق پرسی و اگر صاف و یکدست بود ورق فابریک می باشد .
11 کاربرد ورق آجدار
این نوع ورق به دلیل سطح غیر صیغلی که دارد ، در صنایع مختلفی استفاده می شود که 11 کاربرد مهم ورق آجدار را برای شما عنوان کردیم :
- سطح پله های اضطراری و پل های هوایی
- جعبه ابزار کامیون ها
- انبار کانتینر های در بنادر
- کف وانت ها ، کامیون ها و تریلی ها
- کف کشتی ها
- نمای تزئینی
- استفاده در آسانسور
- کف زمین های شیب دار
- ساخت حفاظ
- ساخت ایستگاهای اتوبوس
- ساخت دستگاه های صنعتی کارخانجات
به طور کلی از کاربرد ورق های آجدار را می توان در صنایعی همچون پتروشیمی ، نفت و گاز ، ماشین سازی ، کامیون سازی و راهسازی نام برد .
جمع بندی :
در این مقاله سعی شد تا به پرسش ورق آجدار چیست جوابی روشن داده شود .
به طور کلی می توان گفت ورق های آجدار دارای استفاده های مکرری می باشند و میزان تولید آنها در ایران بین 100 تا 150 هزار تن در سال است .
ضریب امنیت کارخانه جاتی که این محصول را تولید می کنند نسبت به سایرین بیشتر است .چرا که باعث مطرح شدن آن کارخانه در سطح داخلی و بین المللی می شود .
کارخانه هایی از قبیل ذوب آهن اصفهان و گیلان این نوع ورق را در سبد کالایی خود دارند .
در صورت کمبود این نوع ورق کشورهایی نظیر چین ، روسیه ، قزاقستان و کره به ایران صادرات انجام می دهند .
ما سعی کردیم بهترین و با کیفیت ترین ورق های آجدار را برای شما عزیزان فراهم کنیم . اکنون می توانید از این صفحه قیمت انواع ورق های فولادی را مشاهده کنید یا با عضویت در کانال تلگرام ما قیمت های انواع آهن آلات را مشاهده کنید